Is biologisch beter?

“Ik denk dat ik toch wat vaker biologische groente ga kopen”, zeg ik vlak voor het slapen gaan tegen mijn echtgenoot. Ik ben net terug van een prachtige, informatieve dag in Belgie en laat vermoeid maar voldaan mijn hoofd op mijn kussen vallen. “Oh nee he”, hoor ik hem zachtjes grinnikend zuchten naast mij. “Pure marketing Myra, pure marketing…”

Associaties

Maar is dat nou wel zo? Het woord biologisch roept bij mij onmiddellijk termen op als duurzaam, puur en onbespoten. Hippie ook wel. Of geitenwollen sokken zelfs. Een uitgelezen kans dus om een dagje mee naar Belgie te gaan met #lovemysalad waar we alle onbeantwoorde vragen, misvattingen en associaties heerlijk tussen de biologische groente achterlaten!

10

2
Boerenkool waar ga je met Stefanie en Myra naar toe?

Biologische producten zijn op zich niet anders, alleen de wijze van kweken, telen en bestrijden zijn anders.

De voordelen

Zover het oog kan kijken. Velden vol prei, boerenkool en knolselder…45 hectare in alle mogelijke groenschakeringen. Als ´gezond´ een kleur zou zijn zou dit het zijn! We zijn in Schaffen (B) waar al twee generaties lang biologische groente verbouwd wordt. “Ik weet niet beter”, vertelt boer Johan als we hem vragen waarom Biologisch.

“We besteden hier veel aandacht aan onze teelt en dat proef je. Bovendien zijn er veel minder schakels tussen de boer en de consument. De verse groente is sneller in de keuken”. Hij vertelt ons over de strenge controles om het Biolabel te mogen dragen. Over de voordelen voor je gezondheid (en voor het milieu) omdat er geen pesticiden en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt…

“Eigenlijk helpen biologische boeren jullie dus om heel goed voor jezelf te zorgen.” merkt Heleen glimlachend op (alias miss Bio bij Rijk Zwaan en onze gastvrouw vandaag ). Een mooie conclusie!

3
Verse kruiden plukken bij De Wroeter in Kortessem waar dagelijks ruim 140 volwassen met een verstandelijke of sociale beperking werken.

Goed gevoel

Tijdens de lunch legt ze ons uit dat biologisch eten eigenlijk ook meer gaat om eten zoals de natuur het bedoeld heeft. Het vertrouwen dat het goed is, veilig, puur en gezond. Dat je jezelf het allerbeste gunt omdat je bent wat je eet.

Haar collega Annelies #lovemysalad onderbouwt het verhaal met trends die de populariteit van bio verklaren. Zo eten we steeds meer streek,- en seizoensgebonden of kiezen we zelfs voor een volledig veganistische lifestyle. Zoeken we naar mogelijkheden om te koken en te produceren zonder te verspillen en wordt er steeds weer gezocht naar nieuwe, bioafbreekbare verpakkingsmogelijkheden. Letterlijk food for thought…

12

13
Gezonde lunch bij Le Pain Cotidien in Hasselt

Haal jij 250 gram aanbevolen hoeveelheid groente per dag?

Diner

Met grote zakken vol zelfgestoken verse groente en geplukte kruiden gaan we via Kortessem, richting Kasteelhoeve de Kerckhem. Het decor is prachtig en met twintig vrouwelijke foodies in één keuken staat er in no time een volledig diner op tafel met biologische groente in de hoofdrol. Knolselderij met parelgort tabouleh salade, pompoen humus, gemarineerde courgettes en creatieve boerenkool gerechtjes. Het glas wordt geheven op een mooie dag, op extra kennis, nieuwe inzichten en kersvere vriendschappen. Dankbaar dat ik erbij mocht zijn.

467

Eigen keuze

En vandaag ben ik gewoon weer bij mijn eigen groenteman. Alleen al voor de manier waarop hij kan praten over wat er in zijn winkeltje ligt, betaal ik graag wat extra! (please don´t tell the hubbie haha)

Bijna alles is er biologisch en even vers en aantrekkelijk. De aardbeien (red: niet bio) ruik ik al als ik aan kom lopen “Zo hoort het toch? Gewoon uit de koude grond, zonder bestrijdingsmiddelen, rechtstreeks van bij de teler. Die hele opslagcultuur in Nederland…” verzucht de groenteman. “Dus zeg jij het maar…”

Als je vers wilt eten moet je het niet al een week in huis willen hebben! (groenteman Marc)

Ik neem boerenkool, pompoenen en wat verse kruiden mee en loop naar de kassa. Groenteman Marc lijkt in gedachten. “Het blijft uiteindelijk toch je eigen keuze. Als het je geen goed gevoel geeft dat je een paar Euro meer moet betalen en je bovendien alles zelf nog moet snijden, dan ga je gewoon naar de overkant”, knikt de groenteman richting de blauwe supermarkt.

Tevreden loop ik het winkeltje uit met mijn biologische groente onder de arm.

Heb ik mezelf en mijn gezin toch maar mooi net weer iets prachtigs kado gedaan!

Met lieve groeten,

logo-myra-ping

Weten wie er allemaal bij waren?
Eveline Pleijte Food and lifestyle NL
Jolanda Leuven Delicious.yo
Stefanie van der Maas Little Spoon
Lara Meer dan Sla
Beau Schenk Keukenmeid
Jutri Herman Juutlovesfood
Coco van Alphen FoodbyCo
Myra Madeleine Myra Madeleine
Mariëtte van den Brande Over eten gesproken
Annelies Brouw Gezond genoeg
Naomi Reijnders Noomsmoestuin
Andrea Tegel Annie Pannie
Machelt Mostert Mrs Mostert
Karine de Bruijn

Één reactie

 1. Ans Senf-Blok

  Hallo Myra,
  Mooi blog en interessant ook!
  Als je vers wilt eten, moet je het niet aleen week hebben liggen!
  Tja ik dacht meteen aan die keren dat ik in de groentelade nog wat had liggen en dat sommige groenten best lang bewaard konden blijven: goede koelkast, dacht ik😏
  Als werkende vrouw wilde ik altijd wat in huis hebben omdat ik geen tijd/zin had om steeds naar de winkel te moeten.
  Nu ik met pensioen ben hoeft dat niet meer.
  Ik woon in de polder en dichtstbijzijnde winkel is ongeveer 8km hier vandaan..
  Maar goed wat ik wilde zeggen is, dat bespoten groenten langer houdbaar is blijkbaar, maar niet gezond op termijn!
  Goed dat hè hier aandacht aan besteed, ook seizoens gebonden groenten kun je dus beter eten en geen boontje of aspergerips uit Kenia.
  Groetjes,
  Ans

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s