Brugge- het mekka voor fijnproevers

Op één dag eten bij maar liefst 31 (+1) topchefs klinkt als een droom maar in Brugge is het drie dagen per jaar de aantrekkelijke werkelijkheid! Onder een stralende herfstzon staan lange, met wit linnen gedekte tafels te wachten op het grote publiek. Op de achtergrond klinkt een rustgevende jazzmelodie. De Champagne ligt koud en in de boots eromheen wordt door de chefs hard gewerkt om hun gerechtjes straks persoonlijk uit te kunnen serveren…

IMG_5639 -3Culinaire ontmoetingsplek

We zijn bij Kookeet, een culinaire ontmoetingsplek voor fijnproevers, bourgondiërs en gastronomen, waar je zelf je menu samenstelt uit een rijke waaier aan heerlijke gerechtjes. Alle deelnemende restaurants behoren namelijk zonder uitzondering tot de culinaire top, met één of meerdere Michelinster(ren), een Bib Gourmand-vermelding of hoge score bij GaultMillau. Het niveau is er hoog. Geen wonder dat onze eigen Zeeuwse topchef Roger van Damme zich dit jaar graag aansloot als gastchef (+1)!

Verlanglijstje

De avond ervoor in het hotel laat ik mijn ogen vast gaan over het menu: Vlaamse witte pens met een spring roll met aioli, een jus van bouillabaisse, zeeduivel, saffraanaardappel en crème van rouille…. Ik maak mijn keuze, maar weet zodra we het terrein betreden dat mijn lijstje nog zeker geen done deal is! Nieuwsgierig kijk ik op de bordjes die langskomen, zie ik waar de rijen lang zijn, vallen sommige chefs op door de enorme creatieve uitstraling van hun booth of hun kleding.

Knopen hakken Myra, knopen hakken!
IMG_5566 - 1IMG_5630 -2IMG_5663 -4
IMG_5740-6
Een greep uit de waaier

Het goede nieuws is dat de prijzen democratisch zijn (8 Euro per gerechtje) en je uiteindelijk toch ook niet alles kunt eten op één dag. Wat nu niet is, komt later wel als ik weer in Brugge ben. Ik besluit me te laten leiden door wat me opvalt: een heerlijke carpaccio van coquilles en ganzenlever, bereid door de enige vrouwelijke chef die vrijwillig haar ster inleverde. Een zalige tartaar van west-vlaams rood met een beignet van Ostendaise oester gereserveerd door mannen in wielertenue, een marbré van pijlinktvis met tomaat en gember van de hand van Brugs icoon Geert van Hecke en als afsluiter het Oktoberfest dessert door niemand minder dan rock’n roll chocolatier Domique Persoone.

IMG_5743 - 7

Brugge, culinaire topbestemming

Nog los van de sterrenregen en de culinaire hoogstandjes die ons tijdens Kookeet overspoelen, het prachtige historische centrum en de musea, zijn alleen al de vele knusse bistro’s en cafés een goede reden om naar Brugge te gaan. En nergens anders vind je bovendien zulke lekkere bonbons, kletskoppen en speculoos! Brugge is een non-stop feest voor fijnproevers, mét en zonder grote portemonnee.

IMG_5119IMG_5179IMG_5290

Tips van de locals

 • De Plaats, Wapenmakerstraat 5 Brugge
 • Bij dit veggie-vegan restaurant vind je verse soepen, huisgemaakte sauzen, pasta’s en stoofpotjes. Aan het roer staat de excentrieke, multigetalenteerde Frow Steeman die boven het restaurant een verrassende artshop met eigen werk uitbaat.
 • Gran Kaffe De Passage, Dweerstraat 26 Brugge
 • Alsof de tijd heeft stilgestaan in dit typisch Vlaams restaurant. Neem plaats aan de bar voor moules-frites en een goed glas bier of schuif aan een van de sfeervolle tafeltjes voor een Vlaamse stoverij bij kaarslicht.
 • Traiteur D’s Deldycke, Wollestraat Brugge
 • Een trendy adres voor citytrippende foodies. In de winkel vind je een bar waar je je gewenste fles Champagne of wijn kunt laten uitserveren (winkelprijs +2,50Euro) en bijpassende hapjes kunt bestellen.
 • The Chocolate Line, Simon Stevinplein 19, Brugge
 • De winkel van de vijftigjarige rock’n roll chocolatier Dominique Persoone waar je allesbehalve klassieke doosjes met traditionele pralines vind. Bij deze smaakacrobaat vind je hele speciale smaakcombinaties in bijzondere uitvoeringen.
 • Cuvee wijnbar / winkel, Philipstockstraat 41, Brugge
 • Enkel  ‘ambachtelijke’ wijnen hier, zo natuurlijk mogelijk geproduceerd met nauwelijks interventie tijdens de vinificatie, geen kunstmatige aroma’s, weinig of geen toegevoegde sulfiet en geen cultuurgisten. Als je eenmaal natuurwijn gedronken hebt wil je nooit meer anders, aldus Hilde
 • Le Pain de Sebastien, Smedenstraat 31, Brugge
 • Topbakker Sébastien Cailliau maakte in een mum van tijd naam met zijn artisanale zaak in de Brugse Smedenstraat. Ook opende hij een pop-up bakkerij in Gent. Alleen het beste is hier goed genoeg en dat proef je.
 • Langste culinaire tafel ter wereld
 • Tien topzaken waarvan 3 met een Michelin ster vind je op krap een halve kilometer in de Langestraat / Hoogstraat.

Heel eerlijk? Ik heb al voor minder een stad bezocht!

Met lieve groeten,
logo-myra-ping

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s