Trends en hypes – kansen voor de horeca

Ondernemen is vooruit zien, het inspelen op de steeds veranderende behoeftes. Trends en hypes volgen elkaar echter in zo’n snel tempo op, dat wat vandaag is, morgen alweer uit kan zijn. Maar wat zijn trends nu eigenlijk precies? En wat is dan een hype? Tijdens een foodtour door het prachtige Den Bosch krijgen we uitleg én een goed beeld van de invloed op de ontwikkelingen in de horeca.

Trend of hype

Trends en hypes; onlosmakelijk met elkaar verbonden maar toch twee compleet verschillende dingen. Een trend is eerder een ontwikkelingslijn op lange termijn, terwijl een hype iets nieuws is dat tijdelijk heel sterk de aandacht trekt. ‘Denk maar eens aan het Avocado restaurant in Amsterdam’, aldus onze gids Anne. ‘Ontzettend hip, loopt heel goed maar is geen antwoord op een maatschappelijke ontwikkeling. Het past niet bij een nieuwe levensstijl op langere termijn’.

Een horeca ondernemer die meevaart op een hype, moet zorgen dat hij op tijd de deuren sluit. Hypes trekken immers nooit meer aan.

Identificatie 

Trends daarentegen ontstaan op basis van maatschappelijke veranderingen. Hoe gaan wij als mens om met onze omgeving? Hoe verhouden we ons tot elkaar, tot werk, tot onze nationaliteit? Iets wat nergens zo prachtig tot uiting komt als in food! Wij ontlenen als het ware onze identiteit aan wat we eten. Zo herken jij je misschien in de lifestyle van veganisten, fitmoms of no wasters…

Onze individuele maatschappij

Neem daar de 24uurs economie bij en je zult begrijpen dat horeca niets anders kan dan meebewegen. “Eten wat de post schaft is iets wat we al jaren niet meer doen. Het gros van de gezinnen eet zelfs meer dan de helft van de week niet samen. Laat staan dezelfde maaltijd”, vertelt Anne. “De één kookt zelf even omdat hij moet sporten, de ander haalt onderweg wel wat omdat hij vandaag liever veganistisch eet”.

Wat doet dat met horeca?

Een perfect voorbeeld van het faciliteren van dit individualisme zien we bij Coffeelab tegenover het station. Links zijn werkplekken ingericht met wifi en stroompunten. Rechts staan tafels voor een uitgebreider menu. Heb jij zin in een ontbijt om vier uur ’s middags? Geen probleem. Enkel een koffie voor tijdens het werken? Kan. Een lunch to go omdat je de trein moet halen? Tuurlijk!

13

Hyperspecialisatie

Anne neemt ons daarna mee naar coffeebar,-en store  Drab, beans & machines. Een prachtig voorbeeld van hyperspecialisme. Hier pretenderen ze juist niet alles te kunnen en overal iets van te weten, maar voor een perfecte koffie moet je bij Drab zijn! Nog een stapje verder zelfs, gaat stadstuinwinkel & vegan health café Oerwoud voor alles dat groen, gezond & duurzaam is. Zij richten zich zo vanuit hun passie op een veganistische lifestyle, dat het verhaal dat zij verkopen zo mogelijk nog belangrijker lijkt dan hun producten.

IMG_4195IMG_4199IMG_4209

Tegenbeweging

En als we dan al zes dagen niet samen eten, ieder ons eigen programma draaien en elkaar letterlijk enkel nog tegen komen ‘tussen de soep en de patatten’ zoals ze bij onze Zuiderburen zo mooi zeggen, dan verlangen we juist weer naar die ene dag waarop we wel even samen kunnen zijn. De zondag als familiedag. Een dag waarop je kiest voor een all- day-brunch of bijvoorbeeld een Sunday-roast. Vroeg aan tafel, alles verzorgd en op tijd weer thuis om de week fris te kunnen beginnen.

Een mooie kans voor de Brabantse horeca!

Met lieve groeten,

logo-myra-ping

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s