Haring kan ook anders

Ik kan me haast niets Hollandser bedenken dan haring happen. Zo, door middel van de klassieke haringhap-techniek, aan het staartje omhoog houden en je keel in laten glijden. Dat deden wij als kind al. En met zo’n grote vanzelfsprekendheid dat ik me lang niet gerealiseerd heb dat dat niet voor iedereen zo evident is.

‘Ik las dat het regionaal bepaald is of je haring met mes en vork eet, of dat je hem aan de staart naar beneden laat glijden’, vertel ik mijn twee Rotterdamse tafelgenoten. “Laat me raden, dan doen wij het hier zeker zonder mes en vork!

Millenials

Voor buitenlanders bijvoorbeeld maar blijkbaar dus ook voor de Nederlandse generatie na mij. De Millenials (=iedereen die in 2018 tussen de 22 en de 37 jaar oud is) vinden haring maar een glibberige, rauwe vis en laten hem liefst links liggen. En dat, terwijl juist voor deze zelfbewuste generatie, eten een lifestyle is. Juist zij kiezen voor avontuurlijk en authentiek, experimenteren met smaken en kiezen bewust voor food met een identiteit.

Hippe haring

Hoogste tijd dus voor een het wegnemen van alle vooroordelen! Samen met topchef en eigenaar Marco Somers (zelf ook een millenial) van De Harmonie 23 laat het Nederlands Visbureau zien dat haring als ingredient voor een compleet andere beleving kan zorgen. Hetzelfde duurzame, gezonde, zilte visje maar nu eens in onverwachte combinaties, met exotische ingredienten, soms pittig, soms onverwacht zacht en delicaat.

48

Hollandse Nieuwe Stijl

Op het menu staan onder andere gevulde hoorntje met gemarineerde haring, lavasmayonaise en sorbet van bloody mary, carpaccio van Hollandse nieuwe met gesuikerde pijnboompitjes en gefrituurde sjalotjes. Haring verwerkt in Aziatische streetfood hapjes en een tartaar van Hollandse nieuwe met schuim van wakame. Begin je al te watertanden?

7

Dit bapao broodje met pulled hering is voor mij echt een hapje soulfood (Winnie Cheng, sous chef De Harmonie 23)

Mooi Hollands ingredient

Kijk, zo high cuisine als we het vandaag bij de Harmonie 23 gereserveerd krijgen, is misschien niet voor elke jonge chef weggelegd, maar de oneindige mogelijkheden worden hiermee wel meteen duidelijk. Bedenk maar eens hoe goed haring het zou doen als ingredient voor sushi, of in een hippe Poke Bowl.

…En ook niet onbelangrijk voor onze Millenials, zo zonder rauwe uitjes kan er daarna ook gewoon gezoend worden!

Met lieve groeten,

logo-myra-ping

publicatie Hap & Tap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s