Trotse Brabo’s

Zelf weten we eigenlijk niet beter. Hier in Brabant wonen bourgondiërs, mensen die houden van het goede leven, die gemoedelijk zijn en gastvrij. Hier bij ons loop je nog ongevraagd achterom en schuif je aan voor een kop dampende koffie uit zo’n heerlijk ouderwets boerenbontservies…

Brabants Bloggers Breakfast-De Kersenhof– Kersen van de Kersenhof in Raamsdonk – (foto: Simone)

Kom maar achterom

(alle andere fotocredits zijn voor merel-pics.nl uit Tilburg)

Dat is natuurlijk allang niet meer bij elke Brabander het geval. Bij mij kom je in elk geval onaangekondigd niet eens meer voorbij de poort van de tuin realiseer ik me net. Maar zeggen doe ik het nog steeds: ‘kom maar achterom’. Er klinkt namelijk precies de boodschap van vertrouwen en gastvrijheid uit die ik wil overbrengen. Toch nog een mooi hardnekkig genetisch overblijfsel.

Bourgonische eretitel

Een mini research leert me dat we onze bourgondische titel te danken hebben aan de bloeiende lakenhandel en textielproductie. Brabant was in die tijd zo welvarend dat er eten en drinken was in overvloed. Dat maakt het ook zo bijzonder dat het #BrabantsBloggersBreakfast dat ik samen met (en dankzij de) leuke foodie Anne van AnneTravelFoodie organiseerde, plaatsvond in wat ooit de grootste lederfabriek van Europa was: de Leerfabriek KVL. Inmiddels een hippe hotspot in het hart van Brabant waar creatieve ondernemers (zowel food als non food) zorgen voor een inspirerende belevenis.

MPP_3010– Brabantse bubbels van Dassemus uit chaam op de prachtige lokatie Sundaymorning@EKWC –

Podium

Wat ook geen toeval is, is dat Anne en ik het ontbijt waar we twintig grote Brabantse foodbloggers voor uit wilden nodigen, organiseerden in samenwerking met Visit Brabant / Brabant Celebrates Food. Brabant draagt immers een jaar lang de titel “Europese gastronomische regio van het jaar” en laat daarom graag zoveel mogelijk lokale boeren, telers, chefs en ondernemers hun mooie verhaal aan de wereld vertellen. Zo weten straks alle cultuurhistorische,-en natuurliefhebbers die Brabant bezoeken, dat het ‘hier bij ons’ ook barst van de bestemmingen voor lekkerbekken!

Samen

Samen met Brabantse toppers Marielle van Enjoy Pure Styling, die zorgde voor de Brabantse Wal op tafel en enthousiaste Martin van het prachtige designmerk Blomus was de tafel an sich al een esthetische Brabantse belevenis! De enige echte parel van Oisterwijk (!), de lieve Nancy van Koster Vugs zorgde nota bene voor de puntjes op de I en regelde prachtig kristal van Schott Zwiesel en chique bestek uit de serie “Branding” van Keltum. Nu alleen nog wat voor op de borden!

MPP_2834

Brabants Bloggers Breakfast-Lekker Brabant

– Verse melk van Lekker Brabant en ananas-aardbeien van Beekers Berries – (foto: Simone)

Alle soorten en maten

Omdat bourgondiers allang niet meer in de allesetende vorm komen maar er inmiddels ook veel vegetarische en zelfs veganistische bourgondiërs zijn, zorgde van Planten uit Tilburg voor versgebakken kaascroissants. “We zeggen liefst nooit vooraf dat ze volledig veganistisch zijn”, aldus Ella Gorte. “Dan is de verrassing des te groter!” Ella maakt sinds vorig jaar in haar bakkerij van elke klassieker een geheel plantaardige variant. Ook voor niet veganisten een verrassend alternatief!

MPP_2969

Boerschappen

We kwamen in contact met de aanstekelijke Stijn van Boerschappen in Breda. Al jaren rijdt Boerschappen dagelijks langs boeren in de buurt om met hun verse producten boodschappen-boxen in verschillende variaties samen te stellen. In acht uur van het land op je aanrecht! Een hemels geschenkje. Met slechts één Stijn stonden we ineens rechtstreeks in contact met tientallen boeren, telers en lokale, creatieve, gepassioneerde ondernemers….want ook voor die laatste groep heeft Stijn een neus (en een winkel: Faim).

Goodiekrat

Namens hen nam hij een ontbijtproeverijtje mee met kaasjes van de Zuiveldriehoek, jam van zorgboerderij De Laarhoeve en versgebakken broodjes van zijn favoriete bakker Paul uit Princenhage. Daarbij schonk hij appelsap van de allermooiste boomgaard van Nederland: Boomgaard Lisboa Maar eigenlijk gunde hij het gewoon iedereen om hun eigen mooie verhaal met ons te delen! Daarom nam hij ook voor alle bloggers handgemaakte kwarktoetjes van Qarc uit Bladel mee, Brabantse sambal van de leuke jongens van Boefkik uit Tilburg, Henriette ketchup en biologische tomaatjes van Natuurlijk Tomaat in Dongen en dan ook nog Chokay chocola uit Breda, duurzaam, puur en zonder toegevoegde suikers. Stijn ziet mijn groeiend enthousiasme maar ook dat ik steeds moeilijker ga kijken. “Zal ik er dan ook maar gelijk twintig kratjes bij leveren…?” What’s not to love about this guy and his passion!

MPP_3095

MPP_3042

De pluktuin

Twintig instagrammende vrouwelijke bloggers inpakken? Laat dat maar aan Teun over! Met een kleurrijke pluktuin vol bloemen, gambalolly’s en een fantastisch spinazie-asperge amuse voor de vegetariers en veganisten heeft hij onze volle aandacht. De aanstekelijk ondernemende Teun kennen we van restaurant Dis Teun, een kop tot staart concept midden in de Proeffabriek. Teun is ook de man achter het succesvolle lunchcafe concept Brownies en Downies. Nu dat concept staat als een huis, doet hij met Dis weer wat hij het liefste doet: koken, bouwen en innoveren.

Dis Teun is één van de vele bedrijven die op het CHV Noordkade terrein in Veghel samen de Proeffabriek vormen. Een aantrekkelijke, hippe maar vooral ook verrassende culinaire bestemming waar je bij de leukste leveranciers kunt proeven, zien ruiken en kopen. Mocht je er nog nooit geweest zijn, het is een absolute aanrader voor foodies!

MPP_3155

MPP_3184

Bourgondische tosti’s op niveau

Tja, en dan is er Peter…inspirerende Peter, van pop-up restaurant Anderhalf (#eenkommavijf). Peter, van Fantosti en van Brouwhout. De culinaire rechter (of linkerhand) van design compagnon Roland met wie hij de Spijsbereiders vormt. Samen maken ze al jaren verfrissende producten en (horeca)concepten vol eigenheid en karakter.

Speciaal voor ons #brabantsbloggersbreakfast verraste hij ons met Brabantse Bourgondische tosti’s op culinair hoog niveau. Één met Brabantse asperges, een bitterballen tosti (niet met ragout maar met salpicon) en een laatste met een vulling van waterbuffel en kooieend. Zo’n gerechtje waarmee je gelijk nieuwsgierig wordt naar hun Anderhalf concept! Slechts 10 dagen open, met 20 onbekende gasten aan anderhalve tafel op een unieke lokatie…een tikkeltje over de top, een tikkeltje elitair maar vooral met een tikkeltje veel passie en energie! Het is mij helaas nog nooit gelukt een plaatsje aan tafel te bemachtigen omdat de plekken al weg zijn voordat het online komt maar nu blijf ik het zeker proberen.

MPP_3128

MPP_3245

Je mag met je vingers eten

Als dessert waren er, natuurlijk zou ik haast durven zeggen, de enige echte Bossche Bollen van Jan de Groot. De mini variant gelukkig, maar ook die bleken nog net te groot om in een hap in je mond te stoppen. Laat staan om er twee van te kunnen eten maar zo ongelofelijk lekker. Voor alle (niet) Brabanders die dit lezen, stap eens uit als je station Den Bosch passeert en pak een trein (of 2) later. Recht tegenover het station vind je deze spectaculaire lunchroom en winkel, waar ze meer dan 1500 Bossche Bollen per dag verkopen!

En toen was er koffie

Koffiebranderij Rozema en van Schijndel zorgde voor dé perfecte afsluiting en liet ons kennismaken met de wereld van het koffie proeven. Jorg nodigde ons uit eens volledig te concentreren op geur en smaak. ..En dat is makkelijker dan je denkt (als er een pro als Jorg bij is) Je vergelijkt de verschillende smaken en weet na afloop precies welke bonen bij je passen. “Wij kunnen trouwens ook melanges maken die precies bij jou passen”, vertelt Jorg. “Hoe leuk is dat?”, bedenk ik me ter plaatse. “Een ‘eigen’ koffie!” …Een eigen bedrijfskoffie, een eigen afdelingskoffie. Iets om te onthouden. Je vindt de heren Rozema en van Schijndel dagelijks in hun koffiebar binnen sundaymorning@ekwk …niet alleen voor workshops of speciale melanges maar ook voor een ‘gewone’ latte of espresso on the go.

MPP_3377

Overspoeld

Anne en ik zijn zo ongelofelijk verrast en warm overspoeld door de animo, de vanzelfsprekende steun en het enthousiasme van lokale boeren, telers, chefs, bloggers en ondernemers. Het maakt ons dankbare trotse Brabo’s! Zonder jullie geen #brabantsbloggersbreakfast …dank je wel!

En dankzij het gastvrije hartelijke ontvangst bij de Kersenhof in Raamsdonk en bij Beekers Berries in Made, die met hun prachtige fruit zorgden voor de ultieme zomerse touch op tafel (en in de goodiekrat), weten we nu ook dat er gelukkig nog steeds plaatsen zijn bij ons Brabant, waar je nog altijd ongevraagd achterom mag en koffie drinkt uit boerenbontservies…

Met lieve groeten,

logo-myra-ping

Benieuwd naar wie er bij waren en wat er allemaal in de enorme goodie krat zat? Hier vind je een overzicht!

Aan tafel:

Fotografe:

In de goodiekrat:

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s