Überrascht door Limburgse parels

Wijn uit Nederland. Het gaf me niet onmiddellijk een warm gevoel. Eerlijk is eerlijk. Wel valt ook mij op dat wijn van Nederlandse bodem steeds vaker opduikt op de wijnkaart bij prestigieuze restaurants en dat we er inmiddels zelfs internationaal prijzen mee in de wacht slepen. Maakt onbekend dan toch onbemind? De officiële ambassadrice van de Limburgse wijn, Annaline neemt ons mee naar de gaarden…

IMG_5107

“Het grootste probleem is prijs eigenlijk”, vertelt Maurice, beter bekend als Sies van  Vinteur, gastheer op locatie, “en dat houdt de consument nog een beetje tegen. Mensen vinden Limburgse wijn relatief gezien duur. Dat komt omdat je kleine gaarden hebt, waar veel handmatig moet gebeuren. Het vraagt ook grote investeringen in machines en materiaal en bovendien bijzonder veel aandacht”.

Klimatologische uitschieters als hagel, vorst en harde regen maar juist ook hoge temperaturen kunnen de oogst maken­ of breken. Met deze hoge temperaturen schieten de scheuten met centimeters per dag uit de ranken wat voor verstrengeling zorgt. “Als de wijngaardenier aan de ene kant klaar is, kan hij aan de andere kant weer beginnen” zal Hans van Domein Holset iets later uitleggen.

Passie delen

Annaline Doelen (ook vinologe en eigenaresse van wijnrestaurant Mes Amis) snapt dat Limburg het publiek daarom niet met pallets tegelijk, maar flesje per flesje zal  gaan overtuigen. Vanaf volgende maand organiseert ze roadtrips langs de wijngaarden in haar prachtige Limburgse land, afgesloten met een 4-gangen diner bij Mes Amis. De regio waar ze door de jaren heen zoveel mooie persoonlijke dromen waargemaakt zag worden en de kwaliteit van de wijn steeds beter werd. “Ik wil de passie van deze fantastische wijnmakers delen en iedereen de kans geven kennis te maken met hun mooie wijn”.

Welkom in Toscane

Vandaag is de generale repetitie. Met een groep van dertig vaste klanten, liefhebbers en geinteresseerden zullen we een drietal wijngaarden bezoeken, gaan proeven en genieten van bijpassende hapjes. Wie niet beter weet waant zich hier in Italie. Wat is Zuid Limburg on-Nederlands prachtig. We kronkelen door een grasgroen heuvellandschap met schitterende vergezichten en stromende beekjes waarin de forellen zwemmen. Als het waar is dat wijn nergens zo lekker smaakt als waar het vandaan komt, dan moet Limburgse wijn hemels zijn!

IMG_5147

Eerste stop

We stoppen in Nuth, dertig kilometer buiten Maastricht bij landgoed Overst waar we tussen de wijnranken van Ruud Verstegen een frisse fruitige Müller Thurgau uit 2017 drinken. Een druivensoort die blijkbaar goed gedijt op de kalkrijke bodem en zelfs zo jong al heel goed op dronk is.

Bruisende ontmoeting

Daarna bezoeken we het prachtige Domein Holset. Dit domein, wat begon met de duurzame bouw van prachtige lofts (dikke aanrader deze B&B voor weekendje weg!) die één zijn met het prachtige landschap, besloot te starten met biologische teelt en werd het enige bruisende wijnhuis van Nederland.”Je ziet het ook. Onder de ranken veel gras. Veel klaver. Een wijnstok is een vechtersplant. Hoe meer concurrentie hij heeft, hoe beter.” Het productieproces gebeurt onder toezicht van Stan Beurskens. “Stan maakt voor ons witte basiswijn maar mousserende wijn maken kan Stan ook niet. Dat gebeurt in Speyer. Een plaats in Duitsland in het wijngebied de Pfalz volgens de Méthode Traditionelle”.

Ik zeg altijd druifjes maar het zijn natuurlijk druiven. Het komt door de liefde voor wijn – Hans van Domein Holset

De Limburgs trots

Als laatste stoppen we bij de eigenzinnige vakman Stan Beurskens, die al sinds zijn 18e wijn maakt. Hij studeerde procestechnologie, werkte daarna over de hele wereld.”En dan kom je op een punt dat je moet gaan kiezen. In Chili wilde ik blijven…maar dan moet je dus nooit je moeder bellen”, vertelt hij lachend. “Ze zei: leuk maar één ding Stan, kies wel wat het uitdagendste is…een week later zat ik in het vliegtuig terug”. De 1.5 hectare van toen, goed voor 2500 flessen is inmiddels gegroeid tot een productie van 70 à 80.000 flessen plus nog eens 70 à 80.000 flessen voor anderen. Als adviseur / vinificateur helpt hij immers vele wijnboeren in de omgeving.

Ik heb liever goede collega wijnmakers, dan slechte concurrent wijnmakers – Stan Beurskens

Tevreden en voldaan

Terug in Maastricht staat de voltallige brigade van wijnrestaurant Mes Amis ons al gastvrij op te wachten. Wat volgt is een viergangen menu vol streekproducten geserveerd met -u raadt het al- bijpassende Limburgse wijnen. De kwaliteit van de frisse, jonge wijnen heeft me verrast, de passie, liefde en aandacht me geraakt. Nederlandse wijnbouw is de pioniersfase duidelijk al lang en breed gepasseerd.

En, zo weet ik, nu we in Maastricht aan tafel zitten, Limburgse wijn smaakt niet alleen hemels in de gaard…

Enthousiast geworden? Bel even met Annaline of stuur haar een email: mail@mesamis.nl Vanaf nu organiseert ze ze regelmatig. En als je me zo ook wel gelooft: zonder tour de terroir aanschuiven in haar restaurant kan natuurlijk ook!

Met lieve groeten,

logo-myra-ping

____________________ advertorial_____________________

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s