Gentse kiekeboebels

“Kijk, ik krijg er kippenvel van. Kippenvel van mijn eigen stad!” De ober aan mijn tafel ontbloot zijn arm en tussen de blauwe inkt van zijn tattouages zie ik inderdaad oprechte emotie. Hij lacht. “Dan zet ik mij neer op een terrasje aan de Graslei met een krantje en dan kijk ik af en toe omhoog…” Hij is even stil. “Ik ben overal al geweest, maar er is toch geen stad, als mijn stad.”

IMG_1900

De ober heeft geen idee dat die enorm stoere mannenarm, vol inkt en ‘kiekeboebels’, precies de omschrijving van het gevoel is, waar ik zelf al twee dagen op zit te broeden…

Gentenaren zijn honkvast en voelen zich duidelijk oprecht verbonden met hun stad. Eigenlijk wordt dat ook voor mij inderdaad nergens zo duidelijk als aan deze Graslei, waar studenten, zakenlui en verliefde koppels in het zonnetje neerstrijken langs het water. Gemoedelijk, ontspannen met een gevoel van ‘thuis’.

Flarden van gesprekken die ik opvang, interacties…overal hoor ik (Oost) Vlaams. Een verademing na mijn recente bezoek aan Amsterdam waar ik met Nederlands lang niet overal meer terecht bleek te kunnen…het geeft Gent iets puurs en authentieks

IMG_2004

Gegeten worden moet er toch

Meer dan het hoofdkantoor van Hudson waar ik vroeger werkte, had ik nog niet gezien van deze stad en besloot me daarom deze twee dagen geheel te laten leiden door tips van Instagram vrienden die hier wel bekend zijn. Het resultaat? Een boeiende mix food adresjes!

Je zult begrijpen dat ik nodig nog eens terug moet…

IMG_1943

Holy Foodmarket

Een absolute ‘must-see’ als je Gent bezoekt. In een prachtig omgebouwde zestiende eeuwse kapel vind je er maar liefst 16 verschillende eetculturen onder een dak met in het midden een centrale bar. Op de eerste verdieping is een exclusieve club ingericht met luxe fauteuils en prachtige doorkijkjes dus tot elf uur ’s avonds zit je hier gebakken!

IMG_1621

IMG_1641

Het Groot Vleeshuis

Dit historische pand alleen al is een bezoekje waard. Sinds 1407 was dit een overdekte markt waar de verkoop van vlees gecentraliseerd werd. Vandaar dat er ook vandaag nog hammen hangen te drogen. Je vindt er enkel Oost Vlaamse streek,- en hoeveproducten en kunt er aanschuiven of uit de winkel regionale heerlijkheden meenemen voor thuis.

IMG_1906

Cuberdons

En als we het dan toch over typische streekproducten hebben…Cuberdon, ook bekend als neuzeke is een paarsachtig snoepje met een harde buitenkant en een gelatine achtige binnenkant. De smaak doet een beetje denken aan (een lekkere) hoestdrank. Omdat ze maar beperkt houdbaar zijn ze eigenlijk vrijwel alleen in Belgie verkrijgbaar. Reden genoeg om een zakje te kopen bij een van de vele stalletjes door de stad.

IMG_1940

IMG_1984

Tierenteyn-Verlent

Inmiddels is deze familie Tierenteyn-Verlent de enige in Gent die nog mosterd produceert. Ze vestigden zich in 1867 definitief op de Groentemarkt 3 en sindsdien is er in de winkel helemaal niets veranderd. Sterker nog, het interieur is inmiddels officieel beschermd. Je koopt hier authentieke mosterd en pickels maar kunt er ook terecht voor alle mogelijke soorten kruiden en specerijen.

IMG_1914

IMG_1931

Chez Claire

Het hipste adresje vond ik aan Kouter 185. Het adres voor ‘haute éclairs‘ in maar liefst 13 verschillende smaken (en binnenkort zelfs één voor veganisten). Hier bestel je zo’n geliefkoosd gebakje met een goeie espresso of glas champagne. En anders neem je ze mee naar huis! Al was het maar voor de prachtige glossy doos…

IMG_2025

IMG_2018

’t Dreupelkot

Gelukkig was het nog veel te vroeg voor jenever maar ik kon een bezoekje aan het uniekste dreupelkotje natuurlijk niet weerstaan als het zo warm wordt aanbevolen. Meer dan 100 Belgische jenevers kun je hier bestellen… en ene Noord Franse, zo staat te lezen op de deur. Een aantal ‘dreupels’ zijn bovendien zelfgemaakt door patron Pol zelf.

IMG_1958

Brasserie Pakhuis

Hoe goed de genoemde Instagram vrienden me kennen bleek ook hier maar weer. Vlakbij de Korenmarkt kwam ik via een sfeervol steegje uit bij brasserie Pakhuis. Deze voormalige opslagplaats kreeg in 1990 een tweede leven en wat voor één! Het werd duidelijk een eerbetoon aan het rijke, industriële verleden van het pand. Bovendien heeft de brasserie al elf jaar een bib gourmand vermelding. Een vermelding voor restaurants die bij de inspecteurs van de Michelin gids in de smaak vallen door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Exactly how I like it!

IMG_2074

IMG_2066

 

 

 

 

 

 

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s