Tips van een topchef: Nick Bril**

Morgen begint er tien kilometer verderop een andere jonge succesvolle chef en vertrekken je gasten weer, dus je mag nooit op je louweren rusten!

Samen met bijna driehonderd chefs zag ik hoe niemand minder dan Nick Bril (33), chef bij het succesvolle restaurant The Jane** in Antwerpen, zorgvuldig de prachtigste gerechtjes bereidde tijdens een FoodXperience masterclass. Hij begint echter zijn verhaal met: “ik wil graag een stukje inspiratie overbrengen. Niet alleen met de vijf gerechtjes die ik laat zien maar ook hoe ik denk dat jonge chefs tegen ons vak aan zouden moeten kijken4

Nick vertelt

Op 25 maart 2014 openen Sergio Herman en Nick Bril de deuren van The Jane.
Acht maanden na de opening, krijgt de zaak een Michelinster, in 2015 volgt een tweede. Naast het restaurant is er nu sinds kort ook de mogelijkheid privé, in een huiselijke sfeer aan te schuiven bij The Jane Table, onderhouden ze een volledige moestuin op het dak, is hij bezig met een tweede restaurant en verschijnt in april ook nog eens het boek “Nick33″…en had ik al verteld dat hij in zijn vrije tijd graag ‘draait’ en ook nog vader is en echtgenoot?

“Voor mij is het heel belangrijk om meer dan een chef te zijn. Meer dan puur de keuken. Het ondernemerschap, het motiveren van mensen. Maar ook heel veel andere projecten. Dingen die het leven van een chef leuk maken. We zitten met een generatie oudere chefs die vaak zeggen, als ik mijn carriere over zou mogen doen, zou ik het heel anders doen. Door te laten zien wat ik doe, hoop ik te laten zien dat het vak voor een goede chef, een goede ondernemer wel tof is.”

__________________________________________

TIPS VAN NICK VOOR EEN SUCCESVOL RESTAURANT

1. Social media 

Zorg voor een sterke aanwezigheid op social media. “Veel jonge koks besteden hier al wel aandacht aan maar elke dag honderdzeventig gasten per dag naar je restaurant krijgen is een challenge, een uitdaging. Zorg dus dat je constant zichtbaar bent. Zorg dat je laat zien: we zijn er nog, vergeet ons niet”.

2.  Merchandise

Zorg ervoor dat je je brand continue naar voren plaatst. “Waar ik heel erg op probeer in te zetten is cd’s, merchandise, leuke creatieve samenwerkingen met kunstenaars, designers of vrienden die net zelf zijn begonnen. Bijvoorbeeld met servies wat speciaal voor The Jane wordt gemaakt”.

3.  Warm bad

Zorg voor een totaalbeleving. “Probeer als jonge chef niet alleen je restaurant aan te sturen maar een volledige beleving te brengen. Van de toiletgroepen tot aan een laatste contact aan de deur. Bij ons is er ook altijd een laatste begroeting, een laatste positief contact bij vertrek door onze hostessen. Probeer een goed team neer te zetten zodat mensen in een warm bad binnenkomen. Goed en lekker eten, goede service, fijne muziek, een mooie setting. Zorg voor het hele verhaal, voor een stukje ontspanning. Dat is waar mensen geld voor over hebben. Als prijs kwaliteit en de experience goed zit én mensen hebben echt het gevoel dat ze waar hebben gekregen voor hun geld, betalen ze graag is mijn ervaring”.

4. Eigen signatuur

Blijf trouw aan jezelf. “Zoek voor je signature naar iets wat uit je hart komt. Niet alleen omdat het een hype is of omdat er veel hashtags op Instagram rondgaan, maar omdat je weet dat je aan tafel brengt waar je zelf het meest enthousiast over bent en je het best op smaak kunt brengen”.

7

 

5. Geen concessies op kwaliteit 

Zorg voor kwaliteit boven alles. “Als ik werk met een oester werk ik met een mooie oester. Als ik werk met langoustine werk ik met een mooie langoustine. Ik probeer me als chef nooit te laten verleiden door financieel de keuze te maken”.

6. Creëer een keuken waar voor iedereen iets in zit

Kies voor een kaart met ‘herkenbare’ gerechtjes tot aan prikkelende, spannende gerechtjes.  “Honderdzeventig gasten per dag betekent een divers publiek. Van jonge mensen die nog nooit in een sterrenzaak geweest zijn, tot aan extreme foodies. We proberen daarom een keuken te brengen waar iets voor iedereen inzit. Ik probeer altijd na te denken als ik gerechten maak. Dat het ergens logisch is. Een wild gerecht met een beetje een zoete toets erin. Alle smaken die een wildbereiding klassiek maken. Ik merk toch ook dat mensen graag iets hebben wat ze herkenbaar vinden. Je mag soms de grenzen wel opzoeken maar daarnaast zeker ook gerechten brengen, waarvan je weet dat mensen ze lekker vinden.”

7. Optioneel rijkelijk upgraden

Creëer haalbare, extra mogelijkheden om je omzet te verhogen. “Bij the Jane werken we met een vast menu. Wel geven we onze gasten de optie om de echte dure gerechten bij het menu bij te bestellen. Zo kunnen ze rijkelijk upgraden op het moment dat ze dat willen met een luxe optie uit het seizoen, zoals bijvoorbeeld kreeft met hopscheuten en kaviaar”.

5

8. Blijf veranderen

Zorg dat er regelmatig nieuwe gerechten op de kaart staan. “Dat houdt het leuk en spannend. Voor onszelf en voor de gasten. Blijf daarnaast bijvoorbeeld ook zoeken naar nieuwe manieren om je borden op te maken en durf hierbij de grenzen op te zoeken. Zo kom ik tegenwoordig bijvoorbeeld met een dessert waar je lekker doorheen kunt lepelen…zonder malletjes en vormpjes”.

___________________________________________

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s