Blonde rakkers en kouwe klatsers

Craftbieren zijn heel erg hot: zo vind je tegenwoordig veel meer bier in de supermarkt, de keuze in het café is enorm en ook in restaurants duiken er steeds meer bier-spijs combinaties op. Nederland telt inmiddels dan ook ruim 400 brouwerijen met een veelzijdig aanbod. Enerzijds zorgt dit ervoor dat de bierdrinker vaker kiest voor een ‘ander’ bier. Anderzijds blijkt dat ook, de oorspronkelijk niet bierdrinkers, steeds vaker kiezen voor bier in plaats van een andere drank. Goed nieuws voor de sector. Maar wanneer drink je nou welk biertje? Tijdens ‘de week van het Nederlandse bier’ laat de sector de consument kennis maken met verschillende biermomenten.

Soms hoor ik mensen weleens de smoes gebruiken: ik houd niet van bier. Dat kan dus niet! Er zijn zoveel verschillende variëteiten verkrijgbaar dat er voor iedereen wel een is (aldus Cees Jan Adema, directeur van de vereniging Nederlandse brouwers).

Keuzestress

Met zoveel brouwers en zoveel verschillende craftbieren is het moeilijk kiezen. Dat snapt ook de Vereniging Nederlandse Brouwers. Samen met de brouwerijen zelf, de horeca en de retail lanceren ze daarom binnenkort voor de consument de landelijke campagne ‘dat smaakt naar bier’. Op basis van 6 biertypen moet het voor de consument eenvoudiger worden om het juiste bier bij het juiste moment te kiezen: een Donker & Rijk bier, zoals een Herfstbock op een mooie avond bij de openhaard, en een Blond & Krachtig bier, zoals de hoppige IPA’s (Indian Pale Ale) juist bij een bitterbal en een Fris & Fruitig bier als wit bier of Kriek op een zonnig terras. Ook laat de campagne zien hoe goed bier zich leent om te combineren met eten. Daar is voor de horeca ook nog een mooie slag te maken. ‘Ga bijvoorbeeld eens in gesprek met een lokale brouwer en ontwikkel samen een mooie bier spijs combinatie voor op de kaart!’, suggereert Tjabko Poppens , de voorman van de Nederlandse Brouwers.

Het beste bier van Nederland

Uit meer dan 300 inzendingen won dit jaar een Intens & Uitdagend bier de titel ‘beste bier van Nederland’. Zo eentje die je niet even snel drinkt maar waar je echt een moment voor pakt. Een hele avontuurlijke, donkere Imperial Stout (alcohol percentage van 9.1%), gebrouwen met drie soorten hop en vijf soorten mout, waaraan rode port is toegevoegd. Waarom normaal als het ook heel bijzonder kan? Een jaar lang mag Kompaan 39, ook bekend onder de naam Bloedbroeder, zich het beste bier van Nederland noemen. ‘Twee kompanen die geloven in echt leven. Door te dromen, te durven en te doen. Zo is Kompaan ontstaan en zo hoopt Kompaan jou en alle vrienden te inspireren om te genieten van elke dag. Dit is onze tijd’ zo staat te lezen op hun website.

‘Nu’ lijkt me in dat geval een uitstekend biermomentje…

http://www.datsmaaktnaarbier.com

Screenshot 2017-05-23 12.40.13

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s