Asperges

Geheel volgens traditie is op de tweede donderdag van april, het nationale aspergeseizoen weer officieel, feestelijk maar vooral ook culinair geopend in het prestigieuze Amstelhotel. Dit jaarlijks terugkerende evenement is voor het Nederlands Asperge Centrum hét moment om aan het grote publiek te laten weten dat ons ‘witte goud’ weer volop verkrijgbaar is. En daar hoort traditioneel een nieuwe asperge ambassadeur bij, die onder het oog van culinair Nederland is geïnaugureerd, inclusief een oorkonde en asperges van de koude grond.

Geen groentje

De eer valt dit jaar te beurt aan Michelin sterren chef Niven Kunz(*). Deze jonge groente chef bij uitstek, laat het seizoen en marktaanbod zijn menu bepalen en kookt al sinds jaar en dag met groente in de hoofdrol. Zijn restaurant in Rijswijk is zelfs tot twee keer toe uitgeroepen tot ‘Beste Groente Restaurant van Nederland’. Geen wonder dus dat chef Niven, met alle plezier dit jaar de honneurs waarneemt, en trots het stokje overneemt van collega chef François Geurds(**).

Asperges zijn de enige seizoensgroenten die we hier in Nederland kennen en staan dan ook prominent bij ons op de kaart. Zelf eet ik ze het liefst rauw gemarineerd maar voor onze gasten hebben we een heel scala aan bereidingen!

Weten is eten

Net als onze traditionele Hollandse Nieuwe zijn asperges slechts kort verkrijgbaar. Twee en een halve maand per jaar om precies te zijn en misschien daarom wel zo bijzonder lekker. Langer oogsten kan, maar de aspergeplanten hebben voldoende rust nodig, om ons ook het volgende voorjaar weer van heerlijke asperges te kunnen voorzien. Voorafgaand aan de benoeming van Niven, deelt het Nederlandse Asperge Centrum interessante cijfers om een goed beeld te schetsen van de Nederlandse asperge cultuur. Zo wordt jaarlijks bijvoorbeeld maar liefst 18 miljoen kilo asperges geteeld in ons land. De meeste telers zitten van oudsher in Noord Brabant en Limburg en zijn samen goed voor bijna 4000 hectare aan aspergevelden. Gemiddeld eten we momenteel al 800 gram asperges per jaar per persoon maar deze delicate Hollandse groente verdient eigenlijk beter!

De lekkerste gerechtjes, bereid door bekende koks

De feestelijke opening is dan ook afgesloten met een walking dinner, waarbij niet de minste chefs, hele verschillende en verrassende aspergegerechten serveren. Van asperges met zalmtartaar tot gegrild op de Big Green Egg. Van aspergequiche tot asperge dessert. De veelzijdigheid van deze groente is ongekend. Zoveel is inmiddels wel duidelijk.

Collega chefs van Niven Kunz, Frank Groeneweg (De Rooise boerderij), Roger Rassin ( La Rive), Rene Brienen (Brienen aan de Maas), Roger Smits (Hostellerie de Hamert) laten vandaag allemaal op eigen wijze zien wat er mogelijk is met deze oerhollandse seizoensgroente.

De koning te rijk

Ons witte goud wordt hier terecht en goed gevierd. De zon schijnt intussen goedkeurend op het terras van het Amstelhotel. De stemming is ontspannen. Wij sluiten af met een asperge ijsje en prijzen ons gelukkig dat elke Nederlander zich nog tot 24 juni de koning te rijk kan voelen!

http://www.aspergecentrum.nl

artikel voor mijn website

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s