Stavanger: Noorwegen in een notendop

We bezoeken havenstad Stavanger en vergapen ons aan het historische centrum, de mooie fjorden, hoge bergen en lange, witte zandstranden. Op slechts een uur vliegen van Amsterdam ga je hier van culinair naar avontuurlijk en van cultureel naar natuurlijk hoogtepunt! Een betere eerste kennismaking met Noorwegen kan ik me niet bedenken.

9

Witte huisjes en sardientjes

Inmiddels is olie de grootste bron van inkomsten maar Stavanger was heel vroeger de stad van de sardientjes. Het zal je dan ook niet verbazen dat bijna 70 procent van de bevolking destijds werkte in de visverwerkingsindustrie. Naast de vele visconservefabriekjes in de wijk Gamle die inmiddels allemaal zijn verdwenen, bouwden ze er meer dan 150 witte houten huisjes. Deze zijn gelukkig wel bewaard gebleven en nu zo typerend voor het stadsbeeld. Absoluut een bezoek waard dus, al voelt het voor velen een beetje alsof je in een thema park loopt…

Voor de gasten aan boord van de cruiseschepen, is dit historisch stukje Stavanger vaste prik. In grote getale drukken ze hun neus tegen de ramen om naar binnen te kunnen kijken. Maar deze huizen worden nog altijd bewoond!

7

8

Grijze wolken? In øvre holmegate schijnt de zon

Kunstenaar Craig Flannagan moet gedacht hebben; als de zon niet naar Stavanger komt verzinnen we zelf wel wat! Sinds 2005 hebben alle huizen hier dan ook een opvallende kleur en vind je er achter elke gevel een interessant cafeetje, unieke winkel of bijzonder restaurant. Mijn persoonlijk favoriete plekje in de straat is zonder enige twijfel Cirkus waar het op elk moment van de dag gezellig druk is en je zowel binnen als buiten, rain or shine, kunt aanschuiven voor een glas wijn en een hotdog. Een regenbui, vrieskou of een beetje wind? Dan pak je toch een dekentje?

3

Surfdudes en witte stranden

Ook voor sportievelingen en avonturiers is Stavanger een ideale bestemming. Wat dacht je van raften, kayaken, mountain biken of hiken langs de stoere heuvelachtige kusten? Of toerskien in de bergen? Informeer wel altijd bij de locals naar de weersomstandigheden. Het kan namelijk gevaarlijk glad zijn, zoals dit weekend het geval. Marianne neemt me daarom mee naar weer een verrassing: Sola Beach.

Onverwachts doemt een uitgestrekt wit strand op waar stoere wave-, wind and kitesurfers genieten van uitdagende condities. Wij laten dit graag aan de locals over, stappen even over onze gêne heen en kiezen voor een fantastische spa treatment met zicht op zee in het Sola Strand Hotel.

In de kleine kleedkamer wordt wel heel duidelijk dat samen naakt zijn hier blootnormaal is!

dsc_8058-2

2

De inwendige mens

In deze stad, die aanvoelt als een dorp, vind je alles op loopafstand. Zo ook de vele restaurants die Stavanger rijk is. Dankzij mijn bestie en local guide Marianne hier onze vier favorieten:

Hall Toll noemt zich zelf een ‘a la carte sushi restaurant’ waar je prima een hele avond en nacht kunt blijven hangen. In een prachtig historisch douanegebouw langs het water, vind je er namelijk naast een super sfeervol restaurant, ook een nachtclub, een champagne lounge en een terras met wijds uitzicht over de haven. Heb je tijd genoeg? Kies dan met je tafelgenoten voor het uitgebreide Black Menu. Het is een indrukwekkend plateau vol aziatische salads, sushi, sauzen en dumplings en zeker genoeg voor een avondvullend diner.

4
Hall Toll rechts in beeld

Fish and Cow laat zich het best omschrijven als een moderne brasserie en kiest voor vers, lokaal aanbod op het menu. Hier veel verse vis uit de Noordzee dus, maar ook mooie steaks gegrild tot de perfectie en dat in een aantrekkelijk décor op steenworp van het water.

Van dezelfde eigenaar vind je iets verderop, langs het water Tango BAR & KJØKKEN. Een vier verdiepingen tellende wit gebouw met in het midden een zware metalen deur. Eenmaal binnen vind je aan de linkerkant een elegant restaurant voor een ‘rough fine dining experience’ zoals ze het zelf omschrijven en loop je rechts naar een coctailbar voor pre dinner,- en/of after dinner drinks. Nog altijd niet genoeg gehad? Een verdieping hoger is er een nachtclub en een rooftop terras. Een one stop shop voor de levensgenieter!

En last but not least Re-naa, een perfect plekje in het hart van Stavanger waar chef Sven Erik Renaa zijn gasten alleen het beste van de zee en het lekkerste uit de bergen en de bossen serveert. Top cuisine met alle aandacht voor de gasten omdat er slechts 7 tafels zijn.

Dat smaakt naar meer

…en daar was ik eigenlijk al bang voor!

artikel hap & tap stavanger

 

 

 

 

5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s