vuurtoren Texel De Cocksdorp

Eiland texel: de beste tips voor een weekendje weg

Texel, een prachtig stukje Noord Holland waar je na de eerste stap aan wal gelijk wordt overvallen door een heerlijk vakantiegevoel. Eigenlijk begint het al op de veerboot er naar toe. Wind in de haren, meeuwen die meevliegen en het eiland in zicht….

texel

Dacht ik vooraf nog, hoe gaan we alles kunnen doen in 2 dagen? Eenmaal op het eiland had ik al snel door dat je in maximaal een minuut of 30 van het uiterste Zuiden naar het uiterste Noorden rijdt! Heerlijk overzichtelijk. Al blijft een half uur voor de echte Tesselaars toch echt teveel. Kom je uit Den Burg? Dan heb je echt helemaal niets te zoeken in De Cocksdorp. Véééél te ver!

DE SLUFTER

De slufter is een strandvlakte op het Nederlandse waddeneiland Texel die in open verbinding is met de Noordzee. Hierdoor is een wel heel bijzonder fraai landschap ontstaan. Bomvol kleine duinen en kreekjes. Een prachtige plek dus om te gaan wandelen en vogels en andere dieren te spotten. Of doe als ik en trek je hardloopschoenen aan. In het boek de 66 van Texel vind je routes van 3 tot 60 kilometers over het hele eiland. Van goed te doen tot loodzwaar. De route bij de Slufter is een beschaafde van een kilometer of 5 en zou ik zo weer doen!

de slufter texel
de slufter texel

Met de garnalenvissers mee

Oudeschild is het enige dorp op Texel dat direct aan de zee ligt. Aan de mooie haven ligt de boot TX10TX20 met aan boord twee bijzonder vrolijke schippers, die alleen al het boottripje waard zijn!

Tip: ga eens met de tx10tx20 mee om garnalen te vangen. De garnalen worden aan boord gekookt en wat over is mag mee naar huis. ´Lekker op een toosie. Beetje peper, beetje zout. Lekker hoor!`

Wel belangrijk om te weten is, dat je nadien voor het leven verpest bent! Want eenmaal geproefd hoe Hollandse garnalen smaken, die niet eerst langs Marokko passeren om gepeld te worden en vol conserveringsmiddelen terugkomen, wil je ze eigenlijk alleen nog maar eten aan boord bij Herman en Frido. Zo rechtstreeks uit de Waddenzee…inclusief hun bak slechte grappen! En heb je nou geen echte zeebenen? Aanschuiven bij ´t Pakhuus voor een lunch of diner in de haven is ook nog een hele fijne optie.

Garnalen Vissen op Texel Haven 8 1792 AE Oudeschild

garnalen vissen texel tx10tx20
garnalen vissen texel tx10tx20

de waddel

Voor als je net als ik houd van lokale ambachten, authentieke verhalen en heerlijke streekproducten, rijd dan zeker eens langs schapenboerderij de Waddel. Je vindt er een 400 jaar oude boerderij midden in een ongekend prachtige heuvelachtige setting, waar al minstens zo lang schapen gehouden worden. Loop met 8e generatie veehouder Jan Willem door de prachtige landerijen, langs de eendenkooi, en de tuunwallen naar de top van de hoge berg en verwonder je. Hier gaan landschap, natuur en schapenhouderij echt hand in hand en dat moet wat mij betreft voor altijd zo blijven!! Niet twijfelen daarom om met liefde een beetje meer te betalen voor het stukje fantastische rauwmelkse kaas of lamsvlees voor thuis. Deze schapenboer houdt ze niet voor de sier en wil echt dolgraag dat zijn zonen ook nog willen beginnen aan zijn mooie ambacht straks. En geloof me, als je er geweest ben, wil jij dat ook!

Schapenboerderij De Waddel westergeest 4 1791 LJ Den Burg

de waddel texel
de waddel schapenboerderij texel

texels bier proeven

Anders dan je misschien zou vermoeden ga ik het hier niet hebben over de Texelse bierbrouwerij! De brouwerij waar al 20 jaar ambachtelijk speciaalbier wordt gebrouwen. Nee, ik heb echt een veel betere tip. Bezoek juist eens de brouwerij van de familie Diks, the new kid in town! Hun lef om met zo´n concurrentie óók Texels bier te gaan brouwen gaat gepaard met zo´n aanstekelijke drive en enthousiasme dat je sowieso als fan weer buiten staat. Of je nou van bier houdt of niet! En ik kan het weten…

Je vindt ze op een bedrijventerrein in Den Burg waar ze sinds 2017 in unieke koperen ketels onder,- en bovengistende bieren brouwen. En dat doen ze sowieso niet onverdienstelijk! De eerste medailles zijn al binnen. Vraag maar eens naar hun Tesselaar Slufterbok. Dan snap je het wel.

Tesselaar Bier Spinbaan 11 Den Burg

texelaar bier texel

De Vuurtoren

De Texelse vuurtoren vind je in De Cocksdorp. Op het Noordelijkste puntje van het eiland. Voor vijf Euro koop je een ticket en mag je naar boven klimmen voor een spectaculair uitzicht. Het is namelijk de enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over zee kunt kijken! Kinderen onder de vijf klimmen gratis met je mee en op weg naar boven is ook genoeg te beleven.

Kom je op de fiets overweeg dan zeker even langs de Kikkertweg in De Cocksdorp te rijden om een picknick op te halen bij het splinternieuwe eetlokaal Quelderhuys. De picknick tas past precies in de fietsmand, zit vol typisch Texelse home made lekkernijen en in 10 minuten fietsen ben je bij de vuurtoren.

Texelse vuurtoren Vuurtorenweg 184 1795 LN De Cocksdorp

texelse vuurtoren

Eten op het eiland

Texel blijkt zowaar een culinaire hemel! Wat mij betreft al reden genoeg om nog eens terug te gaan. Zo´n mini eiland en dan zoveel goede plekken om te genieten! Je hebt natuurlijk Bij Jef waar je gelijk bij een Michelinsterren chef aanschuift. Of gastrofarm Op Oogst waar je niet alleen fantastisch kunt slapen maar ook fantastisch kunt dineren maar als laatste noem ik toch ook nog gauw even de Eiland keuken in Den Burg. Zelf bezochten we dit keer een mengelmoes aan andere fijne adressen. Ik neem je even mee:

  • `t Pakhuus

Hier in dit historische pakhuis aan de haven eet je precies zoals ik het graag heb, puur en licht. Zo heb je aan het eind van je diner nog ruimte voor de fijne chocolaatjes van chocolaterie Smidt (ook een bezoekje waard als je in Den Burg bent). Chef Boy Schuiling neemt je in zijn restaurant mee van het ene feestje naar het andere. Zeg nou zelf: luchtige aardappelmousse met gebrande langoustine, bieslookolie en kaviaar. Of scholfilet met schorseneren, bonitoflakes en dashi… En laat je niet misleiden door de omschrijving visrestaurant want Boy serveert net zo makkelijk het betere Texels lamswerk!

´t Pakhuus Haven 8, 1792 AE Oudeschild, Texel

´pakhuus diner texel
  • Wezenspyk

Heerlijk no nonsense aanschuiven voor de lunch doe je bij deze Texelse schapenboerderij. Neem een kijkje in de stallen, de kaasmakerij of het museum en bestel daarna gesmolten kéés, ofwel een heerlijke kaasfondue. Zeker weten dat je daarna nog even het winkeltje in wil.

Wezenspyk Hoornderweg 29 1791 PM Den Burg

wezenspyk schapenboerderij texel
  • Paal 17

Hier zit je tijdens lunch of diner op de eerste etage prime time. Zo met je neus op de zonsondergang. We aten er onder andere een hele fijne frisse tonijntartaar met Yuzu en avocado. Een zalige kabeljauw met prei, paling, ingelegde venkel en vadouvan maar favoriet was toch wel de scholfilet met een creme van bloemkool, gebrande hazelnoot en kokossoep. Chef Teun weet wel wat lekker is!

Paal 17 de eerste étage strandpaal 17 De Koog

paal 17 eerste etage texel
  • Quelderhuys

Sinds heel kort pas open maar zeker een adresje om nu al te onthouden. We haalden er, zoals eerder al genoemd, een super zorgvuldig verzorgde picknicktas vol Texelse producten. Een tas die ook nog eens precies blijkt te passen in de fietsmanden van de grootste fietsverhuurder van Texel. Je vindt ze in het rijtje horeca in de Kikkertstraat in De Cocksdorp. Nummer geven is hier niet nodig. Ze vallen namelijk gelijk op in het traditionele rijtje.

TIP: medewerker bram is een jonge bevlogen local die reist tussen amsterdam en zijn homebase Texel. Zijn vader heeft een paar huisnummers verderop in de straat een stalletje met zelfverbouwde groente en fruit… Als je er dan toch bent! #aanrader

Quelderhuys Kikkertstraat, 1795 AA De Cocksdorp

quelderhuys picknick texel

slapen in de koog

De Koog is de toeristische badplaats van Texel. Niet zo gek dus dat het vol zit met gezellige winkeltjes en terrasjes. Ook bijzonder is dat je maar één duinenrij over hoeft en je al met je voeten op het strand staat. Kortom een fijne plek om je ontdekking te beginnen. Zeker omdat het ook nog eens heel centraal ligt op het eiland. Aan de rand het dorp weet ik vast een fijne stek om je kamp op te slaan: Strandplevier Suites

TIP: Hier huur je vanaf 25 euro per dag ook een authentiek privé strandhuisje inclusief een tafel, 2 stoelen en een parasol

Een ruim hotel met mooie suites, dat onlangs vol enthousiasme en liefde is overgenomen door Pier en Karin. Beide zonder enige hotelervaring maar juist dat maakt dus het hele verschil! Zo hartelijk, zo hulpvaardig en gastvrij. En met hun plannen om alle suites straks een Riviera Maison touch te geven, wordt het vast alleen nog maar fijner om er te logeren. De suites zijn functioneel maar prettig. Elke suite heeft een eigen terrasje, boxspringbedden, een open keukentje en een aparte badkamer. Zin in een sauna of zonnebank? Je mag er gratis gebruik van maken. Ook fijn, je auto kun je er gedurende je verblijf veilig overdekt achterlaten.

Strandplevier Suites, Dorpsstraat 191 1796 CC De Koog – Texel

strandplevier suites texel
strandplevier texel
strandplevier suites texel

praktisch

  • Met de veerboot steek je over vanuit Den Helder. Je kunt vooraf online een ticket kopen waarbij je je kenteken opgeeft. Dit scheelt tijd bij het boarden.
  • Koop vooraf online een digitaal Texelvignet of ter plekke bij de parkeerautomaten. Hiermee kun je overal parkeren. Je kunt zelf de geldigheidsduur kiezen: een dag, een week of een jaar.

Met lieve groeten,

logo myra madeleine

— in samenwerking met VVV Texel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s