Opperdoezer ronde salade

Wist je dat we net als Parmaham of bijvoorbeeld Danish Blue in Nederland ook een paar beschermde streekproducten hebben? Producten waar we als Nederlander echt trots op mogen zijn. Opperdoezer Ronde is er daar één van. Al 150 jaar wordt dit vastkokende, romige, super smaakvolle aardappeltje geheel ambachtelijk en met de hand geteeld. In de zavelrijke grond binnen een straal van 1 kilometer rondom de kerktoren van Opperdoes en geen millimeter daarbuiten!

Wil je ze eten als een echte Opperdoezer, schrap ze dan schoon en kook ze in 20 minuten gaar. Smelt er flink wat roomboter bij en doop de aardappeltjes erin. Wil je ze eten als een Brabantse, net als ik? Kook er dan ook eens wat Brabantse Wal Asperges, ook een beschermd streekproduct trouwens, bij en maak er deze heerlijke maaltijd salade van.

INGREDIENTEN

 • 500 gram Opperdoezer Ronde
 • 8 witte asperges
 • 50ml olijfolie extra vergine
 • Rasp en het sap van 1 citroen
 • 1 ½ eetlepel sushi azijn
 • 250 gram gerookte zalm
 • 4 radijsjes
 • Gehakte bieslook en eventueel wat waterkers

Bereidingswijze

 1. Schrap de aardappelen en snijd de ´oogjes´ eruit. Zorg dat de aardappelen helemaal onder water staan in de pan en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en halveer ze. Schil intussen de witte asperges, snijd ze over de lengte doormidden en daarna in gelijke stukken. Kook ze in licht gezouten water beetgaar. Laat ze afkoelen in het kookvocht. Haal de afgekoelde asperges uit het vocht en laat ze goed uitlekken. Breng op smaak met een beetje olijfolie en citroenrasp.
 2. Snijd de gerookte zalm in mooie repen. Snijd de radijsjes met de mandoline in dunne plakjes.
 3. Maak een vinaigrette van de sushi azijn, een paar druppels citroensap en de rest van de olijfolie.
 4. Breng nu alles samen op een mooie schaal. De asperges, de aardappeltjes, de gerookte zalm. Garneer met de gehakte bieslook en wat citroenrasp. Vlak voor het serveren besprenkel je de salade met de vinaigrette. Serveer direct.

Eet smakelijk!

Met lieve groeten,

logo myra madeleine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s