Wat we nog niet wisten!

Twee dagen vol culinaire Zeeuwse verrassingen en een -niet bestelde, maar toch gekregen- stralende zon. Samen met gelijkgestemde culinaire collega´s uit binnen,-en buitenland bezoeken we Yerseke, Kloetinge en Kamperland.

Of het uberhaupt wel leerzaam is zo´n perstrip in Zeeland als je er al zo vaak bent geweest, vraagt een journaliste van de PZC

De mosselveiling

Langzaam druppelt iedereen binnen bij de mosselveiling in Yerseke. De plek waar verzegelde ruwe monsters aan een zeer deskundig oog worden onderworpen om de waarde van de mosselvrachten te bepalen. Hier wordt zorgvuldig het bruto gewicht vastgesteld, inclusief de tarra, het zogenaamde restmateriaal. Dan hebben we het natuurlijk over zeewier, krabbetjes, de byssusdraden, ofwel baarden en de zeepokken (die witte kegelvormige uitstulpingen die je weleens op je mosselen vindt).

Zeepokken doen de mosselen absoluut geen kwaad maar de consument heeft nu eenmaal het liefst puntgave mosselen in zijn pannetje. Bovendien zorgen de scherpe kantjes voor problemen bij het vacuum verpakken.


Na een grondige wasbeurt gaan ook de kapotte schelpen er handmatig tussenuit en sorteert een machine de mosselen op grootte. De te kleine mosselen zullen ze optellen bij de tarra die later op een vaste plek terug de zee in gaat als chique zee-buffet voor de Zeeuwse fauna!

De mosselindustrie is meest duurzame die er is. We hebben nul productie afval.

Als de mosselen zijn gekookt zien we verschillende kleurschakeringen verschijnen. ´Zijn die hele bleke ertussen wel goed?´, vraagt een bezorgde blogger naast mij. ´Daar is echt helemaal niets mis mee´, stelt de veilingmeester ons gerust. ´Mosselen zijn er, net als mensen in alle huidskleuren. Je voorkeur of referentie wordt vaak door je culturele achtergrond bepaald. Kom je uit Zuid Europa dan heb je je mosselen waarschijnlijk liever donker(oranje) van kleur´.

Weer wat geleerd!

Laura de Grave, Myriam Minne, Kris Herrijgers et moi

Een venijnig slakje

Als antwoord op de oesterboorder, een slakje die gaatjes in de schelp boort en vervolgens de oester opeet, zijn Zeeuwse kwekers een aantal jaar geleden begonnen met tafels. Met de Oesterbaron varen we naar de oesterpercelen om deze nieuwe techniek van dichtbij te bekijken. De oesterboorder blijkt een slechte klimmer en kan zo niet of nauwelijks bij deze zilte delicatesse komen. Bijkomend voordeel is dat de oester sneller kan groeien, mooier is van vorm en ook niet onbelangrijk, makkelijk open te maken.

Slepen over de bodem is wel veel makkelijker. We kunnen alleen werken bij laag water en om de groei te beinvloeden moeten we ze regelmatig verplaatsen, sorteren en uitdunnen

Eefje en Bo

Zo´n perstrip is natuurlijk hard werken dus staan we niet veel later aan boord met een oestermes onze eigen tafeloesters open te maken. Een klusje van niks zo blijkt als Danny het ons heeft voorgedaan. En ik maar denken dat ik daar altijd mijn echtgenoot voor nodig had! ´Mooi´, zegt hij als ik hem het goede nieuws vertel. ´Volgende Kerst doe jij ze!´. Help…

Voor de ultieme smaakbeleving zet je de schelp aan je mond. Laat je de oester naar binnen glijden en duw je drie seconden met je tong de oester tegen je gehemelte. Daarna slik je hem in één keer door.

Eenmaal terug aan land verplaatsen we ons naar de Oesterputten waar Krijn Verwijs ons ontvangt met een outdoor kookworkshop. De chefs van Taste Culinair gaan ons laten zien hoe je met slechts een paar ingredienten de meest fantastische gerechtjes kunt klaarmaken. Meer moet dat niet zijn. Precies zoals ik het graag heb. Koken met pure, verse ingrediënten en in een handomdraai op tafel!

Mosselen gewokt in knoflookolie met ui, verse zeekraal en gemalen peper
Halve kreeft ingesmeerd met olie op de Ofyr.
Gewokte kokkels met paprika, wortel en lenteui

Hof Olmenstein

De zon staat al laag als we niet veel later inchecken bij de charmante B&B Op ´t Hof Olmenstein in Kloetinge.

Het liefst zou ik me nu op het bed laten vallen, helemaal rozig van de zon en de gezonde buitenlucht maar het diner met mooie streekproducten wat op ons staat te wachten wint. Met in de vroege ochtend nog een Zeeuwse wijnproeverij (´Je mag het uitspugen´) bij boer Piet en zijn vrouw Jobien. Want ondanks dat de Nederlandse wijncultuur nog vrij jong is zijn er al grote stappen gemaakt.

Amateur wijnmaker Piet verbouwt Chardonnay en Pinot Noir, die dankzij de global heating ook in Zeeland kunnen groeien. Ook heeft hij Auxerrois uit de Elsas staan, Cabernet Cortis, Salome en Solaris. De smaak is verrassend goed. Jammer voor jullie, maar als amateur mag hij het niet verkopen…

De visfluisteraar

Snel door naar onze laatste stop van deze trip, Seafarm in Kamperland, aan de voet van de Oosterscheldekering. Hier was ik al eerder geweest maar het aanstekelijke verhaal van Mark kan ik echt duizend keer horen! Al tientallen jaren observeren ze het gedrag van de tarbot om deze zo duurzaam mogelijk, energiezuinig en diervriendelijk aan land te kunnen kweken. Het resultaat is een perfecte tarbot die enkel op bestelling wordt gekweekt. Laat je rondleiden door hun indrukwekkende kwekerij en schuif daarna aan in het restaurant voor een proeverij met het lekkerste uit Zeeland!

Als we laten zien en uitleggen waarom we doen wat we doen, begrijpen mensen dat onze vis een betere keuze is dan wild gevangen vis

Wie gaat er mee!

Moe maar voldaan, met een gezicht vol zomersproeten, rijd ik terug naar huis. Morgen doe ik echt he-le-maal niks. Maar als ik op zondagochtend de gordijnen open doe en de zon al hoog aan de hemel zie staan hoor ik mezelf roepen: ´wie gaat er mee naar Zeeland? Dan vertel ik jullie wat ik heb geleerd!´

Met lieve groeten,

—- uitgenodigd door VVV Zeeland en NBTC Holland —

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s