Lago di Como

Zodra de zon langzaam boven de bergtoppen uitstijgt, licht het ene na het andere heuveldorpje langs het water op en komen de meest mooie kleuren tevoorschijn. Geel, roze en terracotta van de indrukwekkende palazzo’s en sprookjesachtige huizen, groen van de sierlijke tuinen en paars van de bloesem. Besneeuwde bergtoppen steken fel af tegen de strakblauwe hemel. Het water is er diepblauw. ‘Bestaat er ergens een plek van zulk een opperste en perfecte schoonheid?’ zo vroeg de Amerikaanse dichter Henry Wadsworth Longfellow zich al in de 19e eeuw versteld af…

Esthetische perfectie

Maar niet alleen dichters, componisten en andere kunstzinnigen zijn onder de indruk van deze schoonheid. Al sinds jaar en dag strijken de welgestelde Milanezen er in het weekend neer en heeft ook menig Hollywood ster er een jaloersmakende villa. Maar gelukkig hoef je geen artiest of miljonair te zijn om te kunnen genieten van één van de meest romantische meren ter wereld, want behalve chic, vind je hier gelukkig ook eenvoudige pensionnetjes en betaalbare restaurants.

Wat een verschil met de Cote D’Azur waar de rijken juist graag openlijk pronken met hun rijkdom. Hier gebeurt het genieten van alle weelde eerder onopvallend.

2

Il dolce far niente

We beginnen in het pareltje Menaggio, een dorpje aan de westelijke oever van het Comomeer. Een klein typisch Italiaans dorp waar niet veel meer gebeurt dan het bestellen van een cappuccino, het roken van een sigaret en het lezen van een krantje. Bootjes liggen rustig dobberend in het water, witte zwanen zwemmen in setjes voorbij en stelletjes wandelen hand in hand langs de boulevard. Het is een perfecte uitvalsbasis voor mooie bergtochten maar eigenlijk strijk je hier dus net zo lief neer en pas je je aan, aan het trage tempo van de Italianen.

Hoe ongehaast de Italianen het leven ook nemen, lunchen doe je tussen 1 en 3. En geen minuut later.

16

Parelsnoer

Het blijkt nog een hele uitdaging om erachter te komen welke ferry nu precies naar welke plek vaart, maar het is hier dé manier om je te verplaatsen. Parkeerplaatsen zijn er weinig en voor het rijden over de kronkelende, smalle bergwegen blijken stalen zenuwen en een sterk evenwichtsorgaan geen overbodige luxe! We maken de oversteek naar het prachtige Bellagio. Smalle, steile straatjes, romantische terrasjes en kleine luxe boetiekjes liggen er al op ons te wachten. Het volgende pareltje van de snoer. Het is ons wel duidelijk waarom de rijke Milanezen hun weekenden hier doorbrengen. Gelukkig kunnen ook wij, gewone stervelingen, meegenieten van de indrukwekkende ’natuurlijke’ rijkdom want meer dan een zonnetje en een bankje heb je natuurlijk eigenlijk ook niet nodig om te genieten.

7

De gouden driehoek

We varen door naar Varenna, het laatste schilderachtige dorpje van deze gouden driehoek. Dit stukje Comomeer is absoluut het meest romantische wat we tot nu toe gezien hebben. En dat weten de Italianen ook. Via de ‘Passeggiata degli Innamorati’, de weg van de geliefden, loop je langs de rand van het dorp naar het historische centrum en beslis je zelf of je al dan niet afdaalt naar een strandje of neerstrijkt op een bankje. En is er geen tijd voor dit soort romantiek? Dan neem je toch gewoon een vers schepijsje bij de Gelateria? Sowieso natuurlijk een ‘must do’ is als je in Italië bent!

Weer of geen weer

De volgende dag is het bewolkt en zijn de kleuren veel minder uitgesproken. Grote wolken hangen in plukken vlak boven het grijze water. Het zorgt voor een compleet andere, eerder mystieke sfeer. We steken het openhaardje aan, schenken onszelf een rode wijn in, staren mijmerend over het water en concluderen dat, zelfs als het geen weer is, het antwoord voor dichter Henry Wadsworth Longfellow ook in de 21e eeuw nog altijd volmondig ‘nee’ is…

TIPS

  • Plan je reis buiten het hoogseizoen om topdrukte te vermijden.
  • Aanschuiven voor een heerlijk, romantisch diner, bereid met lokale producten doe je bij Ristorante Crotto dei Platani in Brienno.
  • Bezoek het imposante, sprookjesachtige Villa Balbianello met haar prachtige tuinen en vergezichten. Hier ervaar je de grandeur en romantiek, die zo typisch is voor het Comomeer, op zijn best.
  • Een wandeling door het Romeinse dorpje Argegno. Vanaf hier kun je bovendien met een kabelbaan naar Pigra voor een schitterend uitzicht. In de wijnkelder van La P’Osteria kun je daarna terecht voor de beste kazen uit de region, en ook de wijnkaart is er fantastisch!
  • Rijd de bergen in vanuit Mennagio en bereik na een minuut of 40 kronkelen en stijgen Crotto Mirabel, waar gastvrouw Rafaella je aan grote houten tafels een authentieke Italiaanse boerenlunch serveert. Tip: bel even van te voren want ze is niet altijd open.

2017-06-19 (2)

 

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s