chips dipsaus recept borrelplank

Chips zo van het land

In de maanden augustus en september klopt het verhaal van de twee ondernemende aardappelboeren Rene en Henk wel heel letterlijk…vers gebakken en zo van het land! Maar liefst 500.000kilo(!) aardappelen zag ik gisteren met eigen ogen de eerste silo ingaan om daar gedroogd en gekoeld te wachten op hun beurt voor consumptie.

met liefs van moeder natuur

Om ons elke dag, elke maand van het jaar van Hollandse piepers te kunnen voorzien moeten ze namelijk in deze maanden zorgvuldig opgeslagen worden. Niet te warm, anders gaan ze kiemen, niet te nat, anders worden ze natuurlijk zompig. Deze heren weten er alles van! Al jaren verbouwen ze samen op meer dan 50 hectare aardappelen voor op tafel, voor friet…en sinds 2004 dus ook voor chips!

Voor ons is de smaak. Die per seizoen verschilt, het belangrijkste uitgangspunt

De buurman

Elke dag vertrekken bij boer Henk aardappelen naar buurman Rene die zijn aardappelsilo in een indrukwekkende chipsfabriek veranderde. Goed gezien van deze ´boermannen´ om hun krachten op deze manier te bundelen! Alle percelen grenzen aan hun twee boerderijen dus een kortere afstand van land tot eindproduct is niet denkbaar. Dat komt natuurlijk niet alleen het product ten goede maar ook het milieu. Sowieso zit duurzaam ondernemen hen wel in het bloed. De gebruikte frituurolie verwerken ze bijvoorbeeld in biodiesel voor de trekker en heel bewust is gekozen voor een verpakking zonder metaallaagje omdat deze wel recycleerbaar is.

Het verschil

Maar wat we natuurlijk eigenlijk allemaal willen weten is wat nou eigenlijk het allergrootste verschil is met de industriechips. ´We beginnen al met niet schillen. De aardappels worden gewassen, direct in schijfjes gesneden en gaan gelijk de olie in´, legt Henk uit. Om een heel jaar dezelfde kleur chips te kunnen garanderen -want dat vindt de consument blijkbaar fijn- schillen de grote producenten juist wel hun aardappels. ´Schillen, wassen, nog een keer wassen, blancheren, drogen…Zo weet je in elk geval zeker dat je alle smaak kwijt bent!´

En dan is er nog het bakproces wat zorgt voor een compleet andere structuur. Bij de industriele producenten is er een continue aanvoer van aardappelschijfjes en een continue afvoer van chips. ´Wij bakken in batches en dat heeft effect op de structuur. Bij constante aanvoer krijg je chips die als het ware smelt op je tong. Bij ons moet je er wat voor doen!

Gluten en lactose vrij

Ze maken het zichzelf overigens niet erg makkelijk. E-nummers zijn hier uit den boze, geen allergenen en alleen natuurlijke ingrediënten zijn toegestaan. Dat heeft natuurlijk effect op de smaken die ze kunnen toevoegen aan hun chips. ´Maar dat is een hele bewuste keuze. We zijn trots dat we de enigen in Nederland zijn met paprika chips die gluten en lactose vrij is´.

Chips mag altijd. Het blijft toch een soort groente…

Ook proberen? Je vindt boerderij chips bij je supermarkt. Soms letterlijk bij de aardappels en de groentes, soms in het chips vak. En anders kun je altijd nog een business class ticket boeken met de KLM!

Met lieve groeten,

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s