Eten bij DeZusters

In het voormalige klooster op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen opende nog niet zo lang geleden restaurant DeZusters. De strakke, naar binnen gerichte priorij, waar tot voor kort nog drie zusters
Kanunnikessen leefden, is nu een plek waar kunst, wetenschap en gastronomie elkaar ontmoeten. Een match made in heaven.

Het begin van een bijzondere avond

Het is even zoeken als we voor de voormalige priorij staan. Wat denk je? Zouden we bij deze grote donkere deur moeten aanbellen? We kijken de gasten die net op hun fietsje aan komen rijden, vragend aan. Half zeven sharp stond er op de bevestiging en dit lijkt toch echt de enige toegang. Onder zacht gegrinnik besluiten we samen toch maar aan te bellen en zwaait de enorme deur open…Welkom bij DeZusters!

foto credit: Ossip van Duivenbode

Hollands glorie

Dat er inderdaad weldegelijk achter deze zware deur op ons wordt gerekend blijkt wel uit het warme ontvangst beneden in de keuken. Drie bevlogen chefs, allemaal met Utrechtse roots, koken hier volgens het table d´hotes principe met de hoofdrol voor de Hollandse hap. Alles uit de streek, of zo mogelijk uit eigen moestuin. Savooiekool, kweeperen, witlof, zuring…een ode aan grootmoederskeuken maar dan met een hele eigentijdse culinaire twist.

Horeca is voor mij het creëren van mooie en bijzondere plekken, waar mensen elkaar in ontspannen sfeer kunnen ontmoeten. Didier Prince

Samen aan tafel

We beginnen de avond met een verrassende Spritz. Gemaakt van bloedsinaasappel, met roze en rode peperkorrels, een beetje Amsterdamse Vermouth en espumante uit Portugal. Hier en daar zie ik hoe gasten al met elkaar proosten op het begin van een mooie avond. Een beetje alsof je bij een goede vriend gaat eten maar waar je nog niet iedereen kent.


Jonge chef Niels van Zijl (De Librije, De Kromme Watergang) wordt geflankeerd door oude rotten in het vak Roy Wiggers (Luce, Vuurtoreneiland) en Leon Mazairac (Podium onder de Dom)

Savooiekool met ricotta, parelgort, anijs en karwijzaad

De chefs bewegen zich intussen moeiteloos tussen het gezelschap, maken een praatje en schenken hier en daar bij. Wat volgt is een ontspannen, culinaire reis door het klooster. Via de lange serene gangen, langs de kapel en een kunstgalerij verplaatsen we ons naar de refter. En net als de zusters toen, schuiven we hier aan mooi gedekte lange tafels, delen we het brood en de wijn die op tafel staat. ´Dit is anders dan een gewoon restaurant´, vertelde het creatief brein achter dit concept Didier Prince me al. ´We brengen mensen weer samen aan tafel. Precies daar waar eten voor bedoeld is: verbinding en verbroedering.´

En het gekke is dat het ook eigenlijk elke avond lukt

Foto credit: Bastiaan van Schip

Verleiden

Vergis je niet. Restaurant DeZusters biedt enkel een verleidelijke setting om contact te maken. Zonder enige vorm van dwang. ´Samenzijn is altijd op vrijwillige basis. Ook hier. Niks moet, alles mag. Als je mensen dwingt is het afgelopen´, aldus de levenswijze Didier.

Magie

En zo geschiedde…in de gezellige woonkamer waar we de avond afsluiten met koffie, thee en veel lekkers vraagt een tafelgenoot of hij voor mij ook zijn favoriete thee mag inschenken, schuift er een gezellige dame naast me, omdat zij net als ik strategisch dichtbij bij de verse Nonnenvotten met citroenmelisse wil zitten en zwaaien we naar anderen op de parkeerplaats bij vertrek.

Wie mij kent weet dat ik zelf geen enkele moeite heb om contact te leggen met anderen maar wat er gebeurt is prachtig. Geen wonder dat twee van de zusters Kanunnikessen ook zelf nog zeer regelmatig in de refter aanschuiven…

Restaurant DeZusters | Diependaalsedijk 17 | 3601 GH Maarssen

Met lieve groeten,

—uitgenodigd—

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s